Sukupuolentutkimuksen päivät 2019: Työryhmäkutsu

Työryhmäkutsu

7.1.–15.2.2019

Sukupuolentutkimuksen päivät 2019: Väkivallasta

24.10.–26.10.2019

Helsingin yliopisto

Mitä on väkivalta? Millä tavoilla väkivaltaa normalisoidaan? Miten sukupuoli, seksuaalisuus, rotu ja luokka sekä muut valtarakenteet risteävät niin, että jotkut ovat erityisen alttiita väkivallan kokemiselle? Miten kyseenalaistaa ja haastaa väkivallan eri muotoja? Mitkä ovat sellaisia kunnioittavia ja monivivahteisia solidaarisuuden ja aktivismin muotoja, jotka pystyvät huomioimaan ihmisten kokemusten erityisyyden?

Kutsumme tutkijoita laajasti globaalista pohjoisesta ja etelästä osallistumaan keskusteluun väkivallasta. Helsingissä järjestettävä konferenssi käsittelee monipuolisesti väkivaltaa monitieteisen sukupuolen-, seksuaalisuuden-, queer-, trans-, vammais-, jälkikolonialistisen ja kriittisen rodun tutkimuksen kautta. Konferenssin järjestää Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen tieteenala yhdessä Sukupuolentutkimuksen seuran (SUNS), Haavoittuvuuden haltuunotto ja WeAll -projektien kanssa.

Työryhmäkutsu on avoinna 7.1.–15.2.2019. Työryhmäehdotuksia otetaan vastaan englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi. Perinteisten työryhmien lisäksi toivomme myös muita ehdotuksia luovasta yhteistoiminnasta, esityksistä tai performansseista.

Toivomme työryhmäehdotuksia erityisesti (mutta ei ainoastaan) alla olevista teemoista:

* Millä tavalla väkivaltaa analysoidaan ja ymmärretään feministisessä, queer-, trans-, jälkikolonialistisessa, vammais- ja kriittisessä rodun tutkimuksessa

* Keskustelua siitä, mikä lasketaan väkivallaksi feministisessä ja monitieteisessä sukupuolentutkimuksessa

* Metodologia, metodit ja etiikka väkivallan ja haavoittuvien ryhmien tutkimuksessa

* Lähestymistavat ja metodit väkivallan kohtaamiseen, vastustamiseen sekä muutokseen

* Sukupuolen, väkivallan ja toimijuuden käsitteet ja käsitteellistäminen

* Valta/tieto –väkivalta

* Väkivalta feminististen liikkeiden ja tieteenalan sisällä

* Normatiivinen väkivalta ja normien tuottama väkivalta

* Rakenteellinen väkivalta, koloniaalinen ja rotuväkivalta, mukaan lukien mikroaggressiot

* Institutionaalinen ja institutionalisoitunut väkivalta, esimerkiksi organisaatioissa, kouluissa, korkeakouluissa, sairaaloissa, armeijassa, vankiloissa

* Väkivalta ja loukkaukset syrjintänä työelämässä ja organisaatioissa

* Vihapuhe ja verkkoväkivalta

* Väkivallan kertomukset ja kuvaukset kirjallisuudessa, elokuvassa, kuvataiteessa, mediassa

* Poliittinen väkivalta, kansanliikkeet ja väkivalta

* Väkivaltaan liittyvät linjaukset ja politiikka

* Liikkuvuus, muuttoliike, rajat

* Väkivallan kokemukset

* Myötätunto ja väkivallan todistaminen

* Tutkijan myötätuntouupumus ja itsestä huolehtiminen

* Väkivalta ja haavoittuvuus ilmastonmuutoksen kontekstissa

* Eläimiin kohdistuva väkivalta

* Väkivaltatutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus: miten vaikuttaa myönteiseen muutokseen

Ohjeita työryhmien järjestäjille:

Järjestäjät ovat vastuussa työryhmänsä suunnittelemisesta, järjestämisestä sekä esitelmien valitsemisesta. Järjestäjät ovat yhteydessä konferenssitoimikuntaan sekä työryhmän osallistujiin kaikissa työryhmään liittyvissä asioissa. Jokainen sessio kestää 90 minuuttia, joka voidaan jakaa kolmesta neljään esitykseen sekä yhteiskeskusteluun, tai vaihtoehtoisesti järjestäjät voivat käyttää ajan työryhmäänsä sopivaksi katsomallaan tavalla. Esitelmäehdotukset lähetetään suoraan työryhmien järjestäjille, ilmoittautumislomakkeessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Järjestäjät valitsevat esitelmät työryhmäänsä ja ilmoittavat päätöksistään konferenssitoimikunnalle ja osallistujille.

Konferenssin hakuvaiheet:

1) Työryhmien järjestäjät jättävät työryhmäehdotuksensa 15.2.2019 mennessä. Hyväksymisestä ilmoitetaan 21.2.2019 mennessä.

2) Hyväksyttyjen työryhmien tiedot julkaistaan konferenssin nettisivuilla 28.2.2019. Esitelmäkutsu on avoinna 1.3.2019–31.3.2019. Konferenssitoimikunta vastaa esitelmäkutsun jakamisesta ja konferenssin tiedottamisesta.

3) Esitelmäehdotukset lähetetään suoraan työryhmien järjestäjille, jotka ilmoittavat valinnoistaan ehdotusten lähettäjille ja konferenssitoimikunnalle 17.4.2019 mennessä. Hyväksyttyjen esitysten abstraktit lähetetään konferenssitoimikunnalle abstraktikirjaa varten.

Työryhmähaun ohjeet:

Työryhmän abstrakti (enintään 2000 merkkiä välilyönteineen), otsikko, avainsanat, lyhyt biografia (enintään 1000 merkkiä välilyönteineen), puheenjohtaja/-johtajat, diskussantti ja lista teemoista esitelmäkutsua varten lähetetään konferenssitoimikunnalle täyttämällä hakulomake konferenssin nettisivuilla: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/94401/lomake.html

Tärkeitä päivämääriä:

* Työryhmäehdotusten viimeinen jättöpäivä: 15.2.2019

* Ilmoitus hyväksytyistä työryhmistä: 21.2.2019

* Esitelmäkutsu: 1.3.2019–31.3.2019

* Ilmoitus hyväksytyistä esitelmistä osallistujille ja konferenssitoimikunnalle 17.4.2019

Lisätietoa konferenssista: https://www.helsinki.fi/en/conferences/gender-studies-2019-conference

Advertisement