Sukupuolentutkimuksen seuran uusi hallitus

* in English below *

Sukupuolentutkimuksen seuran 20.3. pidetyssä vuosikokouksessa kapula siirtyi väistyvältä puheenjohtajistolta eli puheenjohtaja Leena-Maija Rossilta ja varapuheenjohtaja Sofia Karilta uudelle puheenjohtajistolle eli puheenjohtaja Hanna Ylöstalolle ja varapuheenjohtaja Anna Elomäelle. Sihteeripesti siirtyi Venla Korhoselta Hela Houtulle. Taloutta hoitaa edelleen Suvi Kouri.

Väistyvä hallitus kiittää lämpimästi kaikkia SUNSilaisia ja yhteistyökumppaneita menneistä vuosista! Uuden hallituksen näet täältä: https://sukupuolentutkimus.fi/suns/hallitus/

***

The Association for Gender Studies in Finland has a new board. The chairperson of the new board is Hanna Ylöstalo and the vice chairperson is Anna Elomäki. Hela Houttu is the new secretary, and Suvi Kouri continues as the treasurer.

The outgoing board thanks SUNS members and partners for the past years! The entire new board can be seen here https://sukupuolentutkimus.fi/suns/hallitus/

Ilmoittaudu Paluu Juurille 2024 -konferenssiin 11.4.2024 mennessä!

Suomen Sukupuolentutkimuksen Seura (SUNS), Suomen Miestutkimuksen Seura (SuMS), Suomen Queer-tutkimuksen Seura (SQS) ja Transtutkimusverkosto yhdistävät ensimmäistä kertaa voimansa ja järjestävät tutkimuskonferenssin yhteistyössä Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineen kanssa. Paluu Juurille 2024 -konferenssi järjestetään 2.–3.5.2024 Tampereella.

Konferenssiin ilmoittautuminen on auki 11.4.2024 asti. Lisätietoja ohjelmasta ja työryhmistä löydät konferenssin verkkosivuilta https://events.tuni.fi/paluujuurille2024/ohjelma/

Niin paperin esittäjät kuin muutkin konferenssiin osallistujat maksavat konferenssin osallistumismaksun (50–95 e, perustutkinto-opiskelijoille ilmainen). Tarkemmat tiedot osallistumismaksuista, ilmoittautumisesta ja ravintola Frenckell & Pihassa järjestettävästä iltajuhlasta löydät konferenssin verkkosivuilta https://events.tuni.fi/paluujuurille2024/ilmoittautuminen/ 

Kutsu vuosikokoukseen 20.3.2024

Sukupuolentutkimuksen seuran vuosikokous 2024 järjestetään keskiviikkona 20.3.2024 klo 9:00 Zoomin välityksellä. Kokoukseen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki seuran jäsenet!  

Kokouksessa esitetään SUNSin vuoden 2023 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä hyväksytään vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi kokouksessa valitaan hallitus kaudelle 2024–2025 (vuosikokousten 2024 ja 2025 välinen aika) ja vahvistetaan muutokset seuran sääntöihin.  

Aika: 20.3.2024 klo 9:00–10:00  
Paikka: Zoom (https://jyufi.zoom.us/j/63251612686
Meeting ID: 632 5161 2686
Salasana: sunsvk24 

Asialista  

  1. Kokouksen avaus  
  2. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen  
  3. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta  
  4. Esityslistan hyväksyminen  
  5. Vuoden 2023 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja toiminnantarkastajan lausunnon esittäminen  
  6. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen vastuuvelvollisille  
  7. Toimintasuunnitelman, talousarvion ja jäsenmaksun suuruuden hyväksyminen vuodelle 2024 
  8. Hallituksen ja toimihenkilöiden valitseminen kaudelle 2024–2025 
  9. Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valitseminen vuodelle 2024 
  10. Sääntömuutosten vahvistaminen 
  11. Muut esille tulevat asiat (esitykset jätettävä hallitukselle 14 päivää ennen kokousta)  
  12. Kokouksen päättäminen  

Tervetuloa!

Leena-Maija Rossi, puheenjohtaja
Venla Korhonen, sihteeri

Lisätietoja sihteeriltä: sunssihteeri@sukupuolentutkimus.fi           

                        KIRJOITUSKUTSU TEEMANUMEROON 4/2024: Feministisiä näkökulmia kuolemaan, tappamiseen ja suremiseen

                        Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden teemanumeron 4/2024 tavoitteena on käsitellä laaja-alaisesti kuolemaa, tappamista ja suremista feministisistä, intersektionaalisista, monilajisista ja ekologisista näkökulmista. Ihmiskeskeiset, eurosentriset, misogynistiset, cis- ja heteronormatiiviset ja ableistiset valtasuhteet ovat historiallisesti vaikuttaneet paitsi ihmisten ja muunlajisten eläinten elämien laatuun, myös erilaisten elämien päättymiseen ja suremiseen. Nämä eriarvoistavat valtasuhteet toistuvat niin yhteiskunnallisissa käytännöissä kuin representaatioissakin – ja niitä myös haastetaan monin tavoin.

                        Vaikka ennenaikainen tai tahallisesti aiheutettu kuolema mielletään yleensä ongelmaksi, kaikkien kuolemaa ei kuitenkaan nähdä samanarvoisesti suremisen arvoiseksi. Globaali kapitalismi riistää luonnon lisäksi niitä ihmis- ja eläinpopulaatioita, joiden elämä ymmärretään vapaasti kulutettaviksi tai tuhottaviksi resursseiksi. Kuoleman kulttuurisessa kuvastossa toistuvat puolestaan erilaiset spektaakkelin ja piilottamisen käytännöt. Suremisen normit vaikeuttavat niin muunlajisten eläinten kuin niiden läheissuhteiden suremista, jotka eivät täytä normatiivisia odotuksia. Nämä normit ja käytännöt myös rakentavat eettisiä ja poliittisia hierarkioita, jotka erottelevat toisistaan arvokkaita ja arvottomia elämiä.

                        Sukupuolentutkimuksessa näitä ajankohtaisia kysymyksiä on viime aikoina tutkittu kriittisesti hyödyntäen intersektionaalisia, queer-feministisiä, dekoloniaalisia, ekofeministisiä ja posthumanistisia sekä feministisen eläintutkimuksen lähestymistapoja. Keskustelua on käyty esimerkiksi biovallasta- ja politiikasta, nekropolitiikasta, biokapitalismista, rasistisesta kapitalismista, erilaisista vangitsemisten systeemeistä, representaatioiden spektaakkeli- ja halutaloudesta, hoivasta, prekaareista elämistä, kuoleman queer-näkökulmista, elollisuushierarkiasta ja vapaasti tapettavista elämistä sekä joukkosukupuutosta (esim. Aaron 2014; Aavik ym. 2023; Alaimo 2019; Butler 2004 ja 2009; Chen 2012; Cudworth ym. 2023; Gilmore 2022; Haraway 2008; Ko & Ko 2017; Mbembe 2019; Montford & Taylor 2020; Oksala 2023; Radomska ym. 2020; Taylor 2024).

                        Toivomme teemanumeroon artikkelikäsikirjoituksia esimerkiksi seuraavista aiheista ja näkökulmista:

                        • kuolemaan, tappamiseen ja suremiseen liittyvät käytännöt ja normit
                        • kuoleman, tappamisen ja suremisen representaatiot
                        • kuoleman, tappamisen ja suremisen dekoloniaaliset näkökulmat
                        • bio- ja thanatopolitiikka esim. naisiin, rodullistettuihin, queer- ja transruumiisiin sekä muunlajisiin eläimiin liittyen
                        • eläinten tehotuotanto ja teollinen tappaminen
                        • feministiset näkökulmat ekokriisiin ja joukkosukupuuttoon
                        • feministiset näkökulmat väkivaltaisiin miehityksiin
                        • kuolemaan, tappamiseen ja suremiseen liittyvä aktivismi ja artivismi
                        • kriittiset ja reparatiiviset näkökulmat kuoleman, tappamisen ja suremisen käytäntöihin.

                        Artikkelien lisäksi tervetulleita ovat teemaan sopivat muut tekstit, kuten katsaukset, haastattelut, puheenvuorot, lektiot ja kirja-arvostelut.

                        Teemanumeron toimittavat lehden päätoimittajat tutkijatohtori Varpu Alasuutari (Tampereen yliopisto), tutkijatohtori, projektinjohtaja Sanna Karhu (Helsingin yliopisto) ja tutkijatohtori Heidi Kosonen (Jyväskylän yliopisto).

                        Ehdotettavista artikkeleista toivotaan max. 250 sanan mittaisia abstrakteja 15.3.2024 mennessä. Abstraktit lähetetään lehden toimitussihteerille (ilmari.leppihalme@oulu.fi). Valinnoista ilmoitetaan muutamassa viikossa.

                        Valmiit artikkelikäsikirjoitukset lähetetään toimitussihteerille viimeistään 1.6.2024 mennessä.

                        Muut tekstit puolestaan lähetetään toimitussihteerille viimeistään 1.9.2024. Olethan kuitenkin yhteydessä niihin liittyvistä ideoista toimitussihteeriin jo 29.2. mennessä. Mahdolliset kysymykset ja tiedustelut teemanumerosta pyydetään lähettämään toimitussihteerille.

                        Sukupuolentutkimuksen seura hakee sihteeriä huhtikuussa 2024 alkavaan tehtävään

                        SUNS edistää ja tekee tunnetuksi sukupuolentutkimusta Suomessa. Se julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Sukupuolentutkimus–Genusforskning -lehteä, on mukana järjestämässä Sukupuolentutkimuksen päiviä ja ottaa osaa tiedepoliittiseen keskusteluun. Seuran hallituksessa on edustajat kaikista sukupuolentutkimuksen opetusta tarjoavista yliopistoista. Myös sihteeri on osa hallitusta.

                        Sihteeri toimii yhteistyössä työvaliokunnan (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja taloudenhoitaja) sekä hallituksen kanssa. Sihteerin päätehtävät ovat:

                        • Seuran sähköpostiliikenteestä ja aikatauluista huolehtiminen
                        • Yhteyshenkilönä toimiminen seuran ja ulkopuolisten henkilöiden välillä (pyynnöt, kysymykset, tiedustelut tms.)
                        • Tiedottaminen ja seuran sometilien ylläpitäminen
                        • Kokousten valmistelu ja kokouspöytäkirjojen laatiminen
                        • Apurahahakemusten ja -selvitysten teko yhteistyössä lehden toimitussihteerin ja seuran taloudenhoitajan kanssa.

                        Viikoittainen tuntimäärä vaihtelee tehtävien mukaan. Työtä voi tehdä missä ja milloin vain, joten se sopii hyvin opiskelun tai muun työn ohelle. Palkkio tehtävästä on 2000 euroa vuodessa.

                        Tehtävä alkaa 2.4.; perehdytys tapahtuu maalis–huhtikuun 2024 aikana. Toivomme tehtävään sitoutumista vähintään vuoden 2025 kevääseen asti, mutta tehtävässä on mahdollista toimia myös pidempään.

                        Mikäli kiinnostuit tehtävästä, lähetä viimeistään 23.2.2024 lyhyt vapaamuotoinen hakemus sekä ansioluettelosi seuran nykyiselle sihteerille Venla Korhoselle osoitteeseen sunssihteeri[at]sukupuolentutkimus.fi. Samaan osoitteeseen voi olla yhteydessä, mikäli sinulla on kysymyksiä tehtävää koskien.

                        CFP: Paluu juurille 2024 -konferenssin abstraktikutsu on auki 23.2.2024 asti 

                        See in English below 

                        Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaine järjestää yhteistyössä Suomen Sukupuolentutkimuksen Seuran (SUNS), Suomen Miestutkimuksen Seuran (SuMS), Suomen Queer-tutkimuksen Seuran (SQS) ja Transtutkimusverkoston kanssa 2.-3.5.2024 Paluu Juurille 2024 -konferenssin Tampereen yliopistossa. Konferenssin työryhmien abstraktikutsut on nyt julkaistu konferenssin verkkosivuilla. 

                        Lähetä oma abstraktisi (suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, enintään 300 sanaa, pdf-tiedostona) valitsemaasi työryhmään täyttämällä konferenssin verkkosivuilta löytyvä lomake viimeistään pe 23.2.2024

                        Työryhmään valituille ilmoitetaan abstraktin hyväksynnästä viimeistään pe 8.3.2024. Konferenssiin ilmoittautuminen aukeaa maaliskuussa. Niin paperin esittäjät kuin muutkin konferenssiin osallistujat maksavat konferenssin osallistumismaksun (50–95 e, perustutkinto-opiskelijoille ilmainen). Tarkemmat tiedot osallistumismaksuista ja ilmoittautumisesta löytyvät konferenssin verkkosivuilta. 

                        Lisätietoja työryhmistä ja abstraktilomake saatavilla konferenssin verkkosivuilta https://events.tuni.fi/paluujuurille2024/abstraktit/ 

                        Mahdolliset konferenssijärjestelyjä koskevat kysymykset voi lähettää osoitteeseen paluujuurille2024@tuni.fi

                        Viestiä voi levittää omissa verkostoissa! 

                        ——————

                        CFP: Send your abstract to Return to the Roots 2024 conference by 23.2.2024

                        Feminist research, gender studies, queer studies, critical studies on men and masculinities, and trans studies share the same roots and political goals. Now, for the first time ever, the Finnish academic associations and networks representing these disciplines jointly organize a national conference. Gender Studies programme at Tampere University will hold Paluu Juurille 2024 (Return to the Roots 2024) conference at the City Centre Campus on 2-3 May 2024. The call for papers has now been opened at the conference website.

                        Please send the abstract of your paper (in Finnish, Swedish, or English, max. 300 words, as a pdf-file) to the workshop of your choice by using the form on the conference website by Friday 23rd of February 2024.

                        Those selected to present their papers will be informed by 8th of March 2024. The registration for the conference will open in March. Both the presenters and other participants will pay the conference fee (50–95 e, MA students’ participation is free). 

                        For more information, please see the conference website https://events.tuni.fi/paluujuurille2024/abstraktit/ 

                        For further questions, please contact us at paluujuurille2024@tuni.fi 

                        Please feel free to forward the announcement to your networks! 

                        Tervetuloa Sukupuolentutkijoiden After Workeille verkossa to 8.2.2024 klo 16:00–17:00! 

                        Haluatko päästä kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista sukupuolentutkimuksen aiheista? Kaipaatko ajatustenvaihtoa ja yhteistä ajanviettoa muiden sukupuolentutkijoiden kanssa? 

                        Sukupuolentutkimuksen seura (SUNS) haluaa tuoda yhteen sukupuolentutkijoita ja alasta kiinnostuneita sekä herättää ja ylläpitää keskustelua alaamme koskettavista aiheista – koskivat ne tämän hetken politiikkaa, tieteenalamme perustaa ja käytäntöjä tai sukupuolentutkimuksen tulevaisuutta. Tätä varten on Sukupuolentutkijoiden After Work! 

                        After Workeja järjestetään parin kuukauden välein verkon välityksellä. Osallistua voi vaivatta vaikkapa kahvikupillisen tai herkun kera. Kullekin kerralle on valittu teema, jota asiantuntijat vuorollaan alustavat, minkä jälkeen keskustelua jatketaan rennossa ja vapaamuotoisessa hengessä. 

                        8.2.2024 pidettävän tilaisuuden teemana on moninaisuus ja eronteot pandemian aikana. Työelämä kuten myös sosiaaliset suhteet kokivat monia muutoksia COVID-19 aikana. Läsnäoloa vaativissa tehtävissä, kuten hoivatyössä, työn kuormittavuus kasvoi huomattavasti pandemian aikana. Tämä korostuu rahoitus- ja henkilöstövajeen kautta uusilla hyvinvointialueilla. Palkkaukseen liittyvät kysymykset kulminoituivat työtaistelutoimissa, ja vaikka hoiva-alaa pidetään yleisesti yhteiskunnassa arvokkaana, monet keskeiset kysymykset ovat edelleen ilman kestäviä ratkaisuja. Pandemia nosti esiin hoivakriisin erityisesti ikäihmisten kohdalla, josta tutkijat olivat varoitelleet yli vuosikymmenen.  

                        Sosioekonominen asema on vaikuttanut paljon siihen, miten pandemian aika on koettu. Myös sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, ikä ja ulkomaalaistaustaisuus ovat merkittäviä erontekoja pandemian kokemuksissa. Kuitenkin on kiinnitetty varsin vähän huomiota siihen, kuinka erilaiset ryhmät ja vähemmistöt ovat selviytyneet pandemian eri vaiheista. Termi ”pandemian aikana” korostaa, että tilanne saattoi olla ihmisille varsin erilainen pandemian alussa, keskellä ja loppuvaiheessa – jos sellaista nyt edes on. 

                        Puheenvuoroissa keskustellaan moninaisuudesta ja haavoittuvuudesta meneillään olevan projektin tutkimuksen kautta (https://blogs.helsinki.fi/en-route-to-recovery/) ja pohditaan suomalaisessa kontekstissa olevien ulkomaalaistaustaisten hoivatyöntekijöiden tilannetta ja HLBTI-ihmisten kokemuksia pandemian aikana.   

                        Täytä ilmoittautumislomake, ja lähetämme sinulle osallistumislinkin ennen tapahtumaa. 

                        Tarkemmat tapahtumatiedot: 

                        MISSÄ? 
                        Verkon välityksellä Zoomissa 

                        MILLOIN? 
                        Torstaina 8.2.2024 klo 16:00–17:00 

                        KUKA VOI OSALLISTUA? 
                        Kaikki sukupuolentutkimuksesta kiinnostuneet. Sinun ei siis tarvitse olla SUNSin jäsen. 

                        MUUN MUASSA TÄSTÄ KESKUSTELEMME: 

                        • Mikä HLBTI-ihmisten tilanteessa muuttui pandemian aikana?  
                        • Mikä selittää HLBTI-väestön sisäisiä sukupuolieroja mielenterveydessä?  
                        • Miten HLBT-lähihoitajat kokivat pandemia-ajan? 
                        • Miten ulkomaalaistaustaiset hoivatyöntekijät ovat kokeneet pandemia-ajan?  
                        • Millaisia esteitä ulkomaalaistaustaisuus tuo työntekijöille ja työuralla etenemiselle? 

                        ALUSTAJAT: 

                        • Marjut Jyrkinen on työelämän tasa-arvon tutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen professori (sukupuolentutkimus, Helsingin yliopisto). Hän on tutkinut naisten työuria, muun muassa korkeakoulutettujen ulkomaalaistaustaisten naisten työllistymistä ja työllistymisen esteitä.   
                        • Jukka Lehtonen on vanhempi tutkija ja kasvatussosiologian dosentti (sukupuolentutkimus, Helsingin yliopisto), joka on tutkinut seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta erityisesti koulutuksen ja työelämän näkökulmista. 

                        ILMOITTAUDU MUKAAN VIIMEISTÄÄN 2.2.2024: https://link.webropolsurveys.com/S/0CD66D72D76A8F76  

                        Kutsu ylimääräiseen yhdistyksen kokoukseen 9.1.2024

                        Sukupuolentutkimuksen seura järjestää ylimääräisen yhdistyksen kokouksen tiistaina 9.1.2024 klo 9:00 Zoomin välityksellä. Kokoukseen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki seuran jäsenet! 

                        Kokouksessa nimetään uusia jäseniä seuran hallitukseen: varsinaisiksi jäseniksi nimetään uusi taloudenhoitaja ja yksi Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden päätoimittajista ja varajäseniksi kaksi Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden päätoimittajaa.

                        Aika: 9.1.2024 klo 9:00–9:30 
                        Paikka: Zoom (https://jyufi.zoom.us/j/63208460301
                        Meeting ID: 632 0846 0301
                        Salasana: sunsyyk24

                        Asialista 

                        1. Kokouksen avaus 
                        2. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 
                        3. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta 
                        4. Esityslistan hyväksyminen 
                        5. Uusien hallituksen jäsenten nimeäminen
                        6. Muut esille tulevat asiat (esitykset jätettävä hallitukselle 14 päivää ennen kokousta) 
                        7. Kokouksen päättäminen 

                        Tervetuloa!

                        Leena-Maija Rossi, puheenjohtaja
                        Venla Korhonen, sihteeri

                        Lisätietoja sihteeriltä: sunssihteeri@sukupuolentutkimus.fi           

                        Gradupalkinto 2023 Nia Sullivanin tutkielmalle ”Disposing of the Narrative: How Black Women Make Meaning of Gendered Racial Socialization Messages in Finland”

                        *in English below*

                        Sukupuolentutkimuksen seura on myöntänyt vuoden 2023 gradupalkinnon Nia Sullivanin Åbo Akademin Social Exclusion -maisteriohjelmaan tehdylle maisterintutkielmalle ”Disposing of the Narrative: How Black Women Make Meaning of Gendered Racial Socialization Messages in Finland”.

                        Gradupalkinnon saajan valitsi yliopisto-opettaja Eila Rantonen, johon Sullivanin työn kypsyys ja työn osoittama teoriataustan tuntemus ja haastattelutyötaituruus tekivät vaikutuksen. Tutkielmaansa varten Sullivan on haastatellut eri puolella Suomea asuvien nuorten naisten kokemaa arkista ja rakenteellista rasismia ja mikroaggressioita. Haastateltavia yhdistää se, että he kokevat mustan naisen identiteetin omakseen. Laajemmat palkintoperusteet julkaistaan myöhemmin Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehdessä. 

                        Nia Sullivanin maisterintutkielma on avoimesti luettavissa verkossa. Linkki tutkielmaan: https://www.doria.fi/handle/10024/187061

                        Sukupuolentutkimuksen seura myöntää vuosittain palkinnon ansioituneelle sukupuolentutkimukseen liittyvälle maisterintutkielmalle. Palkinnon tarkoituksena on antaa tunnustusta laadukkaista opinnäytetöistä, kannustaa opiskelijoita jatkamaan tutkimuksen tekemistä tieteellisten jatko-opintojen parissa sekä kiinnittää huomiota sukupuolentutkimuksen maisterintutkielmien korkeaan laatuun ja nostaa alan arvostusta. Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. 

                        Sukupuolentutkimuksen seura onnittelee lämpimästi palkinnonsaajaa! Palkinto jaettiin ensimmäisillä Sukupuolentutkijoiden After Workeilla 30.11. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille!

                        ***

                        Nia Sullivan from Åbo Akademi’s Master’s Degree Programme in Social Exclusion has been chosen to receive the Annual Master’s Thesis Award awarded by The Association for Gender Studies in Finland (SUNS). University Teacher Eila Rantonen chose Sullivan’s Master’s thesis, “Disposing of the narrative: How Black women make meaning of gendered racial socialization messages in Finland”, to be awarded. A text where Rantonen tells about her decision will be published in Sukupuolentutkimus–Genusforskning journal later.

                        Sullivan’s thesis can be read here: https://www.doria.fi/handle/10024/187061

                        Since 2012, SUNS has awarded an outstanding Master’s Thesis in gender studies annually. The purpose of the award is to recognize high quality theses, to encourage students to continue their research in doctoral studies, to draw attention to the high quality of Master’s theses in gender studies and to raise the awareness of the field.

                        SUNS warmly congratulates Sullivan for her award! The award was presented Thursday 30 November 2023, at the “After Work for People in Gender Studies” online event via Zoom. Thank you to everyone who attended!