Sukupuolentutkimus-lehden Vuoden artikkeli 2018 -palkinto Suomalaisen feminismin historia -teemanumerolle

Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden Vuoden artikkeli -palkinto jaettiin Sukupuolentutkimuksen seuran kevätkokouksessa 29.3.2019. Artikkelipalkinnon voitti tänä vuonna ensimmäistä kertaa yksittäisen artikkelin sijaan kokonainen teemanumero, Heidi Kurvisen ja Arja Turusen toimittama Suomalaisen feminismin historia (3/2018).

Palkinnonsaajan valitsija, professori Merja Kinnunen perustelee poikkeuksellista valintaansa muun muassa seuraavasti: ”feministiselle tutkimukselle ja –liikkeelle on hyvin arvokasta analysoida toimintansa perustoja ja sitä, miten käsitteet ja tutkimus ovat muodostuneet ja muodostuvat aina tietyssä ajassa ja paikassa, kulttuurisessa, historiallisessa, poliittisessa ja sosiaalisessa kontekstissa”. Kinnusen mukaan teemanumero tekee oivallisella tavalla näkyväksi sen, miten valitut käsitteet ja teoriat muokkaavat tulkintoja todellisuudesta, siitä mitä nähdään ja kysytään. Valinnallaan Kinnunen haluaa myös muistuttaa, että jokainen tutkimus ja jokainen lehti syntyy todella monien toimijoiden kollektiivisen toiminnan tuloksena.

Perustelut ilmestyvät kokonaisuudessaan Sukupuolentutkimus-lehden numerossa 2/2019.

Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehteä (vuosina 1988–2013 Naistutkimus–Kvinnoforskning) julkaisee Sukupuolentutkimuksen seura SUNS. Lehdessä ilmestyneiden artikkeleiden joukosta valitaan vuosittain vuoden artikkeli. SUNS:n johtokunta pyytää vuoden artikkelin valitsijaksi ansioituneen oppialan edustajan.

Advertisement