Sukupuolentutkimus-lehti tarkastelee sukupuolta ja rodullistamista

Sukupuolentutkimus-lehden vuoden 2015 viimeinen numero on ajankohtainen ja tärkeä erikoisnumero ”Sukupuoli ja rodullistaminen”. Teemanumeron ovat toimittaneet Suvi Keskinen, Lena Näre ja Salla Tuori.

Suomalaisen sukupuolentutkimuksen piirissä on jo jonkin aikaa analysoitu rodullistamisen prosesseja kulttuurisissa representaatioissa ja narratiiveissa sekä purettu kolonialistisia valtasuhteita kehitystutkimuksen kentällä. Edelleen on paljon tehtävää sen selvittämisessä, miten rodullistavat ja sukupuolittavat prosessit, merkitykset ja rakenteet halkovat yhteiskuntaamme ja millaisia kytköksiä näillä on ylirajaisiin ja globaaleihin prosesseihin. Teemanumeron tavoitteena on inspiroida ja vahvistaa tällaista tutkimusnäkökulmaa sukupuolentutkimuksessa.

Kaksi artikkelia tarkastelee kansalaisaktivismia. Nina Järviö analysoi homonationalismin käsitteen avulla kahden turvapaikanhakijan tueksi järjestettyjä kampanjoita ja julkilausumia. Minna Seikkulan artikkeli käsittelee rasismin vastustamista blogiteksteissä, joissa haastetaan valkoisuuden normia ja sen ulossulkevia käytäntöjä.

Kahdessa muussa artikkelissa painottuu historiallinen näkökulma. Aleksi Huhta analysoi suomalaissiirtolaisten käymää keskustelua rodullistetuista ja sukupuolitetuista eroista 1930-luvun Yhdysvalloissa. Hän korostaa keskustelujen ja arkisen kanssakäymisen moniäänisyyttä. Jarmila Rajas analysoi maahanmuuttajanaisia koskevan kotouttamispolitiikan logiikkaa ja diskursseja, joissa rakennetaan äitikansalaisen ihannetta.

Etkö ole vielä Sukupuolentutkimus-lehden tilaaja? Irtonumeroita voi tilata täältä.

numero 4 2015 kannetJOHDANTO
Suvi Keskinen, Lena Näre ja Salla Tuori: Valkoisuusnormi, rodullistamisen kritiikki
ja sukupuoli

ARTIKKELIT
Nina Järviö: Pelastetaan homot! Kansalaisaktivismi, homoseksuaalisuus ja turvapaikanhaku Suomessa
Minna Seikkula: Rodullistavien rajanvetojen kyseenalaistaminen rasismin kohteeksi joutuvien blogiteksteissä
Aleksi Huhta: “Tokko ne tytöt sentään tanssia tahtovat mustien kanssa?” Amerikansuomalaisen lehdistön suhtautuminen Harlemin suomalaisten ja mustien välisiin ”sukupuolissuhteisiin” keväällä 1931
Jarmila Rajas: Rodullistamisen perinteet. Rotuhygieeninen äitiys, maahanmuuttajien kotouttaminen ja kelpoisuus

JÄLKIKIRJOITUS
Anna Elomäki, Marjaana Jauhola, Mianna Meskus: Tieteellinen julkaiseminen
väistyvien päätoimittajien silmin

Advertisement