Etsimme käsikirjoituksia Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden teemanumeroon 2/2020. Lehteen toivotaan aikaisemmin julkaisemattomia artikkeleita ja tekstejä, jotka käsittelevät poikia, miehiä ja maskuliinisuuksia laaja-alaisesti ja erilaisista lähtökohdista. Viimeaikainen kriittisessä miesten ja maskuliinisuuksien tutkimuksessa käyty teoreettinen keskustelu on suuntautunut poikia ja miehiä koskevien odotusten nopeaan muutokseen ja seurauksiin miesten toiminnalle ja tavoille ilmaista sukupuoltaan. Teemanumero kokoaa yksiin kansiin suomalaista tutkimusta, joka kommentoi, kyseenalaistaa, riitauttaa tai myötäilee tätä uutta keskustelun suuntaa. Tekstit voivat käsitellä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Kuka tai mikä on kriittisen miesten ja maskuliinisuuksien tutkimuksen ”mies” tai ”poika”?
- Hegemonisen maskuliinisuuden käsite on hallinnut pojista ja miehistä käytyjä keskusteluja 1980-luvulta alkaen. Mihin suuntaan miesten ja maskuliinisuuksien tutkimuksen teoriaa tulisi kehittää jatkossa? Tarjoavatko esimerkiksi ”inklusiivinen maskuliinisuus” ja ”hybridimaskuliinisuus” vastauksia hegemonisen maskuliinisuuden teorian kohtaamaan kritiikkiin? Vai olisiko maskuliinisuuden käsitteen aika tehdä tilaa muille käsitteille?
- Kriittinen miestutkimus syntyi naistutkimuksen rinnalle tarkastelemaan miehiä ja maskuliinisuuksia pitkälti naistutkimuksen menetelmin. Nyt kun sukupuolentutkimus on korvannut naistutkimuksen, mikä on kriittisen miesten ja maskuliinisuuksien tutkimuksen tehtävä osana sukupuolentutkimusta?
- Mikä on kriittisen miesten ja maskuliinisuuksien tutkimuksen suhde miesten ja poikien valta-asemien horjuttamiseen?
- Miten käsitykset sukupuolesta, poikuudesta, mieheydestä ja maskuliinisuuksista muovaavat yhteiskunnallisia instituutioita, kulttuureja sekä poikien ja miesten arkisia käytäntöjä?
- Kuinka sukupuoli yhdessä muiden erojen kanssa jäsentää erilaisten miesten ja poikien elämää?
Teemanumeron toimittavat Timo Aho (Itä-Suomen yliopisto, timo.aho[at]uef.fi), Petteri Eerola (Tampereen yliopisto, petteri.eerola[at]tuni.fi), Henri Hyvönen (Helsingin yliopisto, henri.t.hyvonen[at]helsinki.fi) ja Toni Kosonen (Itä-Suomen yliopisto, toni.kosonen[at]uef.fi).
Teemanumeroon voi tarjota sekä tutkimusartikkeleita että lyhyempiä puheenvuorotekstejä ja kirja-arvioita.
Artikkelien kirjoittajat lähettävät noin kahden sivun mittaisen laajennetun abstraktin teemanumeron kaikille toimittajille 30.8.2019 mennessä. Teemanumeron toimittajat valitsevat abstraktien pohjalta vertaisarviointiin lähetettävät käsikirjoitukset ja ilmoittavat päätöksistä kirjoittajille 6.9.2019 mennessä. Valmiit käsikirjoitukset tulee lähettää toimittajille 1.12.2019 mennessä, jonka jälkeen ne käyvät läpi vertaisarvioinnin. Vertaisarvioijien ja toimittajien hyväksymien artikkelikäsikirjoitusten lopullisten versioiden tulee olla valmiina 24.4.2020.
Puheenvuoroja ja kirja-arviota voi lähettää toimittajille 6.3.2020 saakka.
Kirjoittajaohjeet: https://sukupuolentutkimus.fi/sukupuolentutkimus-lehti/kirjoita/